- آرد سفید – ۱۴ پیمانه (۶/۱ کیلوگرم)
- مایهخمیر فوری – ۷۰ گرم
- تخم زیره یا تخم شوید – چهار قاشق غذاخوری
- نمک – یک قاشق غذاخوری
- آرد ذرت – به میزان لازم
مواد لازم برای خمیرترش:
نان سفید گندم یا آرد سبوسدار ۲ و ۴/۱ پیمانه
مایهخمیر فوری ۷۰ گرم
آب ولرم یک پیمانه
مواد لازم برای خمیر اسفنجی:
آرد جو ۱ پیمانه
آب ولرم یک پیمانه
طـرز تهـیه ( دو عد نان) :
برای تهیه خمیر ترش، آرد و مایه خمیر را در ظرفی با هم مخلوط کنید. وسط آن را گرد کنید و آب را در آن ریخته، خوب هم بزنید. در ظرف را محکم ببندید. این خمیر را دو روز در دمای معمولی یا یک هفته در یخچال نگه دارید.برای تهیه خمیر اسفنجی، آرد جو را در ظرف بزرگی ریخته و خمیرترش و آب را به آن افزوده خوب مخلوط کنید. در ظرف را محکم بسته، هفت ساعت در دمای معمولی یا دو روز در یخچال نگه دارید.آرد را در ظرف بزرگی ریخته و خمیر اسفنجی، مایهخمیر، آب، تخم زیره یا شوید و نمک را به آن اضافه و خوب هم بزنید تا خمیر چسبناک و نرمی به دست آید.خمیر را در ظرف بزرگ و تمیزی برگردانید و روی آن آرد بپاشید. در آن را با پارچه تمیزی بپوشانید و دو ساعت در جای گرم بگذارید تا دو برابر شود.
خمیر را روی سطح آردپاشی شدهای گذاشته و سه تا چهار دقیقه ورز دهید تا نرم و کشدار شود. سپس آن را نصف کرده و هر قسمت را گلوله کنید.
درون دو قالب پهن یا سینی فر را آرد ذرت بپاشید و هر گلوله خمیری را روی یک سینی قرار دهید.
با یک چاقوی تیز روی خمیرها را به شکل چهار خانه برش سطحی بدهید.یک پارچه تمیز روی خمیرها بیندازید و ۴۵ دقیقه آن را در جای گرم بگذارید تا دوبرابر شود.
فر را از قبل با دمای ۲۲۰ درجه سانتیگراد یا ۴۲۵ درجه فارنهایت روشن کرده و یک ظرف آبجوش کف آن قرار دهید. خمیرها را به مدت ۳۵ دقیقه در فر داغ بگذارید تا به رنگ طلایی روشن درآیند و وقتی با انگشت به ته آنها میکوبید صدای توخالی بدهند.
سپس آنها را روی یک صفحه پنجرهای بگذارید تا کاملا خنک شوند.